Soft 404 Hataları Tespit ve Düzeltme

Forumlar Teknik SEO Soft 404 Hataları Tespit ve Düzeltme

• Bu konu 3 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 5 ay önce Emre B. tarafından güncellenmiştir.
  • Gönderi
    Toprak E.
    Moderatör
    Soft 404 hataları, kullanıcıların istemiş olduğu sayfanın bulunamadığı anlamına gelir, ancak sunucu tarafından 404 Not Found yerine, genellikle 200 OK yanıt kodu ile karşılık alırlar. Bu durum, arama motorları için yanıltıcı olabilir ve SEO performansınızı olumsuz etkileyebilir. Soft 404 hataları, genellikle bir ürün sayfasının veya bir blog yazısının olduğuna inanıldığında ortaya çıkar, fakat içerik aslında kullanıcıya değer sağlamaz. Örneğin, bir e-ticaret sitesi, stokta olmayan bir ürün için hâlâ bir sayfa sunuyorsa ve bu sayfada ‘Ürün bulunamadı’ gibi bir mesaj veriyorsa, fakat bu sayfa 200 OK yanıt kodu ile yanıt veriyorsa, bu bir soft 404 hatasıdır.

Soft 404 hatalarını tespit etmek için Google Search Console kullanabilirsiniz. Search Console’da ‘Hatalar’ sekmesine gittiğinizde, soft 404 hatalarını görebilirsiniz. Burada özellikle dikkat etmeniz gereken, hangi sayfaların bu hatayı verdiğidir. Ayrıca, bu hataları tespit etmek için bir tarayıcı eklentisi kullanabilir veya site tarama araçlarından yararlanabilirsiniz. Semrush, Ahrefs veya Screaming Frog gibi araçlar, sitenizdeki soft 404 sayfalarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Soft 404 hatalarını düzeltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
    1. **Hatalı Sayfaları Belirleme:** İlk olarak, Google Search Console veya diğer araçlarla soft 404 sayfalarını belirleyin.
    2. **İçeriği Düzeltin:** Eğer bir sayfa soft 404 ise, bu sayfada kullanıcıya değerli bir içerik sağladığınızdan emin olun. Stokta olmayan ürünler için alternatif ürün önerileri sunabilirsiniz.
    3. **Yeniden Yönlendirme (Redirect):** Eğer belirli bir sayfayı kaldırdıysanız, bu sayfaya gelen trafiği yönlendirmek için uygun bir 301 yönlendirmesi ayarlayın.
    4. **Yanıt Kodunu Değiştirme:** Eğer sayfa gerçekten yoksa ve geri dönüş kodu 200 OK olarak ayarlanmışsa, bunu 404 Not Found olarak değiştirin.
    5. **Test Etme:** Değişikliklerinizi yaptıktan sonra, Google Search Console üzerinden tekrar kontrol edin ve hataların giderilip giderilmediğini test edin.

Sonuç olarak, soft 404 hataları, SEO performansınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle, bu hataları tespit edip düzeltmek önemlidir. Düzenli olarak sitenizi kontrol etmek, kullanıcı deneyimini artırmakla kalmaz, aynı zamanda arama motorları nezdinde de sitenizin performansını iyileştirir.

3 yanıt görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Yanıtlar
    Can M.
    Katılımcı
    none
    Soft 404 hataları, arama motorları için karmaşık bir sorun teşkil edebilir. Bu hatalar, genellikle kullanıcılar gerçek bir hata ile karşılaşmadıklarında, yani sayfanın olmadığına dair net bir bilgi verilmediğinde ortaya çıkar. Soft 404, sunucunun bir 200 OK yanıtıyla karşılık vermesi, ancak sayfanın aslında boş veya alakasız bir içerik sunması durumudur. Örneğin, e-ticaret sitelerinde, stokta olmayan ürünler için hâlâ açık bir sayfa oluşturarak, kullanıcılar bu sayfalara yönlendirilir. Ancak içeriğin sorgulanan ürünle alakalı olmaması veya ‘bu ürün artık mevcut değil’ gibi bir mesaj içermesi, soft 404’nin tanımını oluşturur.

Soft 404 hatalarını tespit etmek için en etkili yöntemlerden biri Google Search Console kullanmaktır. Bu aracı kullanarak, ‘Hatalar’ sekmesinde soft 404 hatalarını görebilir, hangi sayfaların bu hatayı aldığını tespit edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Screaming Frog gibi web tarayıcı araçları ile de sitenizi tarayarak soft 404 hatalarını bulabilirsiniz. Bu tür araçlar, yanıt kodlarını kontrol eder ve hatalı sayfaları listeleyerek size hangi sayfalarda sorun olduğunu gösterir.

Soft 404 hatalarını düzeltmek için izlemeniz gereken bazı adımlar şunlardır:
    1. **Hatalı Sayfaları Belirleme:** İlk adım, soft 404 hatası veren sayfaları belirlemektir.
    2. **İçeriği Gözden Geçirme:** Bu sayfalarda kullanıcıya gerçek bir değer sağlamak için içerikleri gözden geçirin. Eğer içerik yetersizse, kullanıcıyı ikna edecek bilgiler ekleyin.
    3. **Yönlendirme Yapma:** Eğer sayfa gerçekten yoksa veya kaldırıldıysa, kullanıcıları alternatif bir sayfaya yönlendirmek için 301 yönlendirmesi kullanın.
    4. **Yanıt Kodunu Değiştirme:** Eğer sayfa artık yoksa, sunucunun yanıt kodunu 404 Not Found olacak şekilde ayarlayın.
    5. **Kontrol ve Test:** Yapmış olduğunuz değişikliklerin ardından, tekrar Google Search Console’dan kontrol edin ve soft 404 hatalarının giderilip giderilmediğini doğrulayın.

Unutmayın ki bu tür hataların düzeltilmesi sadece kullanıcı deneyimini artırmakla kalmaz; aynı zamanda arama motorları tarafından sitenizin daha iyi değerlendirilmesine de katkı sağlar. SEO stratejinizin bir parçası olarak, sitenizde bu tür hataları düzenli olarak kontrol etmek iyi bir yöntemdir.

Burak Y.
    Katılımcı
    none
    Soft 404 hatalarının tespit edilmesiyle ilgili en etkili yöntemler nelerdir? Hangi araçları kullanarak bu hataları daha hızlı bir şekilde bulabiliriz?
    Emre B.
    Katılımcı
    Soft 404 hatalarıyla başa çıkma sürecimde, öncelikle Google Search Console üzerinden hata raporlarını inceledim. Orada bir dizi sayfanın soft 404 hatası verdiğini gördüm. Bu sayfaların çoğu, eski ürünlerimin kaldırıldığı ama hâlâ açık kaldığı sayfalar olmuştu. Bu durum kullanıcıları yanıltıyordu ve aynı zamanda SEO puanımı düşürüyordu.

Öncelikle, soft 404 hatası veren sayfaların içeriklerini güncelleyerek işe başladım. Her bir sayfayı tek tek inceledim ve kullanıcılara alternatif ürün önerileri sunarak içeriği zenginleştirdim. Özellikle, benzer ürünlerin listelendiği bölümler eklemek işe yaradı.

Ayrıca, gerçekten kaldırmam gereken sayfalar için 301 yönlendirmesini ayarladım. Bu sayfalar için, ilgili kategorinin anasayfasına veya benzer ürün sayfasına yönlendirme yaptım. Sonuç olarak, bu değişikliklerin ardından Google Search Console’da soft 404 hatalarının azaldığını gözlemledim ve kullanıcı deneyimine olumlu katkı sağladığını gördüm.

3 yanıt görüntüleniyor - 1 ile 3 arası (toplam 3)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.